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Jury Duty - Jurors -
Compensation - Firefighters

Pursuant to Code of Ala-
bama 1975, § 12-16-8 and
§ 12-16-8.1, an employee
who works a 24-hour shift,
who has served as a juror
during the day and is
expected to serve as a
juror the next day, would
not be required to report
to work for the remainder
of the 24-hour shift.

This opinion is issued in response to your request
for an opinion from the Attorney-General.

QUESTION

If a firefighter (who is currently
working the normal shifts of 24 hours on
duty and 48 hours off duty) is called to
report for jury duty, is the firefighter
required to return to his shift after his
duties as a juror have ended for the day?

For exanmple,

if the firefighter does get

placed on a jury and basically is involved
with the duties for most of the day (until
5:00 p.m.), is that firefighter then
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required to report to work to finish the
rest of his 24-hour shift?

FACTS AND ANALYSIS

Employees are excused from their employment for jury
service pursuant to Code of Alabama 1975, § 12-16-8 and
§ 12-16-8.1. Section 12-16-8 provides in pertinent part:

"(a) Upon receiving a summons to report
for jury duty, any employee shall on the
next day he is engaged in his employment
exhibit the summons to his immediate supe-
rior, and the employee shall thereupon be
excused from his employment for the day
or days required of him in serving as a
juror in any court created by the consti-
tutions of the United States or of the
state of Alabama or the laws of the United
States or of the state of Alabama."

Section 12-16-8.1 states:

"(a) No employer in this state may dis-
charge any employee solely because he
serves on any jury empanelled under any
state or federal statute; provided,
however, that the employee reports for
work on his next regularly scheduled hour
after being dismissed from any jury."

This office has previously held that an employee
working the second or third shift who has served on a jury
for six to eight hours of a day and is expected to serve
as a juror the next day, would not be required to report
to work on his next shift. Opinion to Honorable William C.
Gullahorn, Jr., Circuit Judge, Twenty Seventh Judicial
Circuit, dated October 11, 1994, A.G. No. 95-00007; and to
Honorable Inge P. Johnson, Circuit Judge, dated January 16,
1992, A.G. No. 92-00112. 1In the opinion to Judge Inge we
stated:

"Section 12-16-8 appears to clearly
require that a person called for jury
service be excused from work for the day
or days during which jury service is
required. 1In other words, as long as
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jury service continues, his primary
responsibility is to that service and he
must be excused from work to perform that
service. It would be impossible for an
employee to serve on a jury for eight
hours and appear at his job during those
same eight hours. It is just as difficult
for a juror to give adequate attention to
jury service if he comes off of an eight-
hour work shift to serve. Therefore, it
appears that the statute contemplates

that a citizen who is called to serve as

a juror is required to be excused from
work for the entire 24-hour day. However,
under Section 12-16-8.1, when the term of
jury service is over and the juror is dis-
missed from service, he must return to
work at the next shift." (Emphasis in
original.)

Applying the above opinions to the factg in this
case, if the employee serves as a juror on a day in which
he is scheduled to work a 24-hour shift and the employee
is expected to servwe as a juror the next day, the employee
would not be required to report to work for the remainder
of the 24-hour shift. If the employee is not required to
serve as a juror the next day, the employee must retuxrn to
work at the next scheduled hour. Thus, if the employee is
dismissed from jury service, the employee is required to
report for work to complete the remainder of the 24-hour
shift.

CONCLUSION

Pursuant to Code of Alabama 1975, § 12-16-8 and
§ 12-16~-8.1, an employee who works a 24-hour shift, who
has served as a juror during the day and is expected to
serve as a juror the next day, would not be required to
report to work for the remainder of the 24-hour shift.
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I hope this sufficiently answers your question. If
our office can be of further assistance, please contact
Brenda F. Smith of my staff.

Sincerely,
BILL PRYOR

Attorney General
By:

JAMES R. SOLOMON,
Chief, Opinions Division
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